Başlıklar

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi vücutta alışılagelmiş geniş ameliyat kesileri yapmadan, 0.5 cm’lik birkaç noktadan vücuda yerleştirilen kalem inceliğinde metal borular (trokar) ve bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen ameliyatlara verilen tıbbi isimdir.

 

Kadın Hastalıklarında Laparoskopik Cerrahi

Jinekoloji ve jinekolojik onkolojide uygulamalarında karında giriş noktalarından biri göbek deliği olarak seçilir. Göbek deliğinden yerleştirilen en fazla 1 cm çapında bir kamera çubuğuyla karın içi görüntülenir. Diğer 0.5 cm’lik kesilerden de ameliyatı yapmak için gerekli olan ameliyat kolları karın boşluğuna yerleştirilir ve kullanılır.

 

Laparoskopik Cerrahinin yararları nelerdir?

Klasik açık ameliyata göre avantajları, ameliyat sonrası iyileşmenin  açık ameliyatlara göre daha erken olması,  kameranın büyütme gücü sayesinde doku ayrıntılarının daha detaylı görülebilmesi, kullanılan kamera ve cerrahi aletlerin dokuya yaklaştırılabilmesi nedeniyle daha titiz cerrahi yapılabilmesi ve açık ameliyatlarda görülen operasyon sonrası yapışıklıkların kapalı cerrahiden daha az olmasıdır. Hastalar günlük aktivitelerine daha kısa zamanda dönerler.

 

Laparoskopik Cerrahi jinekolojide ne için kullanılır?

Uterusun (rahim) alınması (histerektomi), uterus myomlarının çıkartılması (myomektomi), dış gebelik operasyonları, over (yumurtalık) kistleri operasyonları, endometriozis olgularının tanı ve tedavisi, rahim sarkıklığına yönelik asma operasyonları (sakrokolpopeksi, histerosakropeksi), idrar torbası sarkmasına yönelik onarımlar (paravaginal defekt tamiri), erken evre rahim, yumurtalık ve rahimağzı kanser ameliyatları açık ameliyatın risk ve komplikasyonlarına maruz kalmadan laparoskopi ile yapılabilir.

 

Kadın kanserlerinde Laparoskopik Cerrahi kullanılır mı?

Özellikle kadın üreme sistemi kanserlerinde laparoskopik cerrahi ancak seçkin merkezlerde ve bu konuda deneyim ve ekipmana sahip jinekolog onkologlarca yapılmaktadır. Normalde karın ön duvarının idrar torbası seviyesinden göğüs kafesinin ön kısmına kadar kesilerek yapılan kadın kanserleri açık ameliyatları işlemin zorluğu kadar iyileşme süresinin uzunluğu, komplikasyon oranının yüksek olması ve ek kanser tedavilerine geçileceğinde meydana gelen gecikmeyle bilinir. Oysa aynı kanser ameliyatlarının laparoskopiyle yapılması bütün bu sorunları anlamlı şekilde azaltmaktadır.

Günümüzde dünyanın seçkin kanser merkezlerinde olduğu gibi  kadın üreme sistemi kanserlerinin cerrahileri laparoskopi ile yapılmakta ve günden güne neredeyse bütün ameliyatlar laparoskopik ya da robotik cerrahi  ile yapılabilir hale gelmektedir.

Bütün endometrium (rahim), serviks (rahimağzı) ve erken evre over (yumurtalık) kanserleri bu laparoskopi yöntemiyle opere edilebilmekte ve bu önemli ve tehlikeli hastalığın ameliyatları sonrası hastalarımız hastanede sadece bir gece yatarak evine dönebilmektedir.